Skip to main content

המעבדה: מחקר התערבותי בפריזמה ארגונית

הפערים החברתיים והכלכליים המביאים לחוסר הוגנות בבריאות מוכרים כבר שנים רבות. עם זאת, המאמצים שננקטו להקטנת הפערים לא הצליחו להביא להישגים משמעותיים ובני קיימא. על מנת לברר אילו התערבויות ארגוניות עשויות להניע שינוי אפקטיבי מיטבי בשטח, ולהתמיד ביישומו, יש להעמיק את המחקר בתחום.

המעבדה, בהובלת ד"ר סיון שפיצר, מפתחת מודלים להתערבויות, מטמיעה אותם במערכות הבריאות, בארגוני הבריאות וברשויות המקומיות הרלוונטיות, ובוחנת את התוצאות בשטח. בשנים האחרונות פרסמה ד"ר שפיצר מאמרים רבים המתמקדים ב: (1) פיתוח מודלים חדשניים המשלבים בין תיאוריות של שינוי ארגוני, חקר הטמעה וצמצום חוסר ההוגנות בבריאות; (2) סקירה של שיטות ההתערבות השונות; (3) בחינת הטמעת התערבויות והשפעתן בפועל.

מחקרי המעבדה מסייעים לא רק לאוכלוסיית הגליל ולאוכלוסיות אחרות בישראל כמו קשישים, בעלי מוגבלויות ואנשים המשתייכים למעמד סוציו-אקונומי נמוך, אלא גם לאוכלוסיות רבות ברחבי העולם. על אף ההבדלים התרבותיים והמבניים בין מדינות ולאומים, קיימים קווי דמיון ברורים בין האופן שבו פועלות מערכות בריאות שונות בעולם ובין האתגרים החברתיים שמדינות מתמודדות איתן, כמו אוריינות נמוכה, חוסר מודעות וחוסר זמינות של שירותים בפריפריות חברתיות וגיאוגרפיות.