Skip to main content

הוגנות בבריאות

ההתפתחויות הדרמטיות בתחום הרפואה, והידע הרב שנצבר בהקשר של מניעת מחלות והטיפול בהן, מאפשרים כיום תוחלת חיים ארוכה באיכות גבוהה. אך לא לכולם.

equity wooden soldiers
eqity equality wooden dice

מתיאוריה לשטח

קידום הוגנות בבריאות, בפריזמה של שינוי ארגוני, מחייב שילוב בין תיאוריה ליישום בשטח, בין מחקרים תיאורטיים לבין מחקרי Real World ועבודה רב מגזרית עם מערכות בריאות, חינוך, שלטון מקומי וארגוני קהילה. זו הסיבה שד"ר סיון שפיצר ממקדת את פעילותה בשלושה צירי פעולה מרכזיים: מחקר תיאורטי, מחקר בשטח, וחינוך דור הרופאים הבא על בסיס עקרונות ההוגנות בבריאות.

קידום הוגנות בבריאות

חקר ההוגנות בבריאות מתמקד במיפוי ובבחינה מעמיקה של פערים תרבותיים, מגדריים, סוציו-אקונומיים, גיאוגרפיים ואחרים הגורמים לחוסר הוגנות בבריאות. האתגר של צמצום פערים הינו מורכב, כיוון שטיפול אפקטיבי בפערים דורש הבנה מעמיקה של גורמי הפער ושל ההיתכנות של שיטות פעולה אפשריות כדי לצמצמו. צוות החוקרים שלנו, בהובלת ד"ר סיון שפיצר, משתמש בכלים של חקר הטמעה כדי לאבחן את הפערים הקיימים, לעצב מודלים חדשים להתערבויות, להטמיע מודלים אלה בשטח ולבחון את המידה שבה הושג צמצום של חוסר ההוגנות.

חברה בריאה יותר. לכולם.

הפערים החברתיים והכלכליים, בין המרכז לבין הפריפריה ובין מגזרים וקבוצות שונות, משפיעים על הנגישות למידע ולטיפול רפואי, ועל היכולת לפעול בהתאם להמלצות הרפואיות. הוגנות בבריאות (Health Equity) פירושה שלכל אדם תינתן הזדמנות שווה לממש את מלוא פוטנציאל הבריאות שלו. צוות חוקרים בהובלת ד"ר סיון שפיצר, בפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי, פועל לצמצום חוסר הוגנות בבריאות בישראל ובעולם, ובכך תורם לבריאות הפרט, החברה והכלכלה.

quote background

"המחקר כיום לוקה בחסר בהבנת הזרזים והחסמים המשפיעים על הטמעת התערבויות ארגוניות מקיפות וכיצד מכניזמים ארגוניים עשויים לסייע בצמצום חוסר ההוגנות. המחקרים שאני מבצעת מגשרים בין פערי הידע הקיימים ובוחנים את נושא חוסר ההוגנות במגזרים ובארגונים שונים"

ד ד"ר סיון שפיצר
תמונת רקע
המעבדה – מחקר התערבותי

מעבדת HEAL ממוקמת בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בצפת. החוקרים במעבדה, בשיתוף גורמים שונים בשטח כגון מערכות בריאות, שלטון מוניציפלי וארגוני קהילה, מפתחים מודלים חדשים להתערבות ובוחנים בפועל את יעילות היישום של מודלים אלה, במטרה לאתר שיטות התערבות יעילות ולקדם את שילובן והתפתחותן לאורך זמן.

תמונת רקע
מיזם ספֵרת סוכרת

ספֵרת הגליל לחקר הסוכרת ע״ש ראסל ברי הוקמה כדי להעמיק את הידע המדעי בהתייחס לקשר שבין חוסר הוגנות ובין מדדי בריאות. מטרת ספֵרת הגליל היא ליישם בשטח מגוון שיטות התערבותיות וחינוכיות תוך שאיפה להפחית ב-50% את מספר חולי הסוכרת החדשים בגליל.

תמונת רקע
חינוך רפואי

במטרה להכשיר את רופאי העתיד לקידום הוגנות בבריאות, פותחו קורסי לימוד לסטודנטים לרפואה המעניקים ידע וכלים יישומיים להכרת הגורמים החברתיים המשפיעים על בריאות המטופל, כמו גם הבנה כיצד אפשר לצמצם את השפעתם של הגורמים המעכבים כדי להשיג תוצאי בריאות מיטביים.