Skip to main content

מאגר ידע

הרצאות
פרופ' איתמר תיאודור

פרופ' איתמר תיאודור (מכללת צפת ואונ' חיפה) - הפרסוניפיקציה של סיפור הבריאה הוודי בבהגווטה פוראנה.

מתוך הכנס השנתי הראשון של האגודה הישראלית לחקר דתות, 8/6/2017

https://www.youtube.com/watch?v=i1EQDvRUsA4 

 

הרב פרופ' דניאל שפרבר

פרופ' הרב דניאל שפרבר אוניברסיטת בר אילן "בין מזרח למערב: מקומה המיוחד של היהדות". ההרצאה ניתנה ב-  17/12/2019 במסגרת מפגשי פורום חקר הדתות בחסות רקטור אוניברסיטת בר אילן.

https://www.youtube.com/watch?v=mbWikDMNa58

 

פרופ' רון מרגולין

פרופ' רון מרגולין  אוניברסיטת תל אביב, "מדע הדת או מדעי הדתות על גלגולי התחום בעולם ובארץ ועל חשיבותו הייחודית לתרבות ולחברה בישראל". ההרצאה ניתנה ב-  14/1/2020 במסגרת מפגשי פורום חקר הדתות בחסות רקטור אוניברסיטת בר אילן, https://www.youtube.com/watch?v=dr3tw0PUsnE&feature=youtu.be

מאמרים

Ithamar Theodor - Constructing the Aesthetic Self of the Bhāgavata Purāṇa

במאמר זה בוחן פרופ' איתמר תיאודור מהמחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר אילן את הרעיון של עצמיות המופיע בבְּהָאגַוַטה פּוּרָאנַה שהיא אחת משמונה עשרה הפוראנות הגדולות של ההינדואיזם. הבְּהָאגַוַטה פּוּרָאנַה משלבת פילוסופיה וודאנטית, אלמנטים דרמטיים ואסתטיים וביטויים אישיים באופן ייחודי, וגם רעיון העצמיות מתעצב בה באופן ייחודי וחדשני עבור המסורת ההינדית.

למאמר

 

Gideon Elazar - Nominalism: Negotiating Ethnicity and Christian Identity in Contemporary Yunnan

במאמר זה בוחן פרופ' גדעון אלעזר מהתכנית הרב תחומית במדעי הרוח באוניברסיטת בר אילן, את התפיסה הייחודית של הנוצרים במחוז יונאן שבסין. דתיות המגבילה מאוד את תפקידה של האתניות בבניית זהות, אלא מדגישה אינדיבידואליזם וגלובליזם, תהליך שעשוי להיות מועיל עבור מדינה סינית. הדיון במאמר נסוב סביב ההבחנה שעשו הרבה נוצרים אוונגליסטים בסין בין אמונה "אמיתית", המבוססת על חוויה אינדיבידואלית של ישועה ולידה מחדש, לבין אמונה "נומינלית" - הבנה מסורתית של דת זהות שנרכשה בלידה.

למאמר

דן יפה - Nihil Obstat Imprimatur - חכמי התלמוד והאוונגליונים של היהודים־הנוצרים — עיונים חדשים

במאמר מציע ד"ר דן יפה מבית הספר ללימודי יסוד באוניברסיטת בר אילן, העמקה ועיון מחודש בשאלות הסובבות את המונח 'אוונגליון' בקורפוס התלמודי. לאחר התבוננות במקורות הספרותיים של הנצרות הקדומה ושל ספרות חז"ל ודיון פילולוגי וספרותי, המחבר טוען שהמונח הזה הוא טרנסליטרציה של המילה היוונית הידועה ,εὐαγγέλιον ועוקב אחר ההשלכות ההיסטוריות של שימושו בתלמוד, כדי להבין טוב יותר את המאבק של החכמים נגד היהודים־הנוצרים

למאמר

שלומי מועלם - מקוריות אדמתית. אינטלקטואליזם יהודי ואתיקה טרנסצנדנטית בפילוסופיה של ויטגנשטיין

במאמר זה מציג פרופ' שלומי מועלם מן המחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר אילן, את מערכת הזיקות העדינה שבין זהותו העצמית של הפילוסוף לודוויג ויטגנשטיין, תפיסתו את תפקידה של הפילוסופיה ועמדתו ביחס לאתיקה. לאור זאת, מאיר המחבר את עבודתו הפילוסופית, בייחוד המוקדמת, כפרויקט המכוון לכינונה של אתיקה טרנסצנדנטית באמצעות הפילוסופיה, הנתפסת לא כדוקטרינה כי אם כמלאכת הבהרה; פרויקט זה מבוצע לאור תפיסתו המפתיעה של ויטגנשטיין את עבודתו שלו כמשויכת לסגנון החשיבה של מה שהוא מכנה 'האינטלקטואליזם היהודי.

למאמר

שלומי מועלם – תיאופואטיקה בפילוסופיה של ויטגנשטיין

במאמר זה, בוחן פרופ' שלומי מועלם מן המחלקה לספרות משווה, אוניברסיטת בר אילן, את התיאופואטיקה שהתגבשה בפילוסופיה המוקדמת של לודוויג ויטגנשטייןשתכליתה לשמר את הטרנסצנדנציה החמורה של תחום האתיקה, הדת והאלוהות ומתוך כך לעצב אסתטיקה של 'התבוננות מבחינת הנצח.'

למאמר

ספרים

נבואה והינדואיזם

בספר "נבואה ומיסטיקה: יהדות והינדואיזם במפגש"  מוצגת גישה רב תחומית המבקשת לבחון את הזיקה היהודית-הינדואית במונחים של מפגשים בין-דתיים, דימויים תרבותיים, הגות אתית ופילוסופית, זרמי המיסטיקה, דבקות באלוהות, טוהר וטומאה. קובץ המאמרים שלפנינו מכנס את פרי מחקריהם של חוקרות וחוקרים ישראלים מתחומי דעת שונים. הוא מציג את המפגש היהודי-הינדואי משלוש זוויות מבט מרכזיות: היסטורית-רעיונית , תיאולוגית ואתית.

1

ביסודו של הספר מצויה ההכרה במחויבות ההומניסטית ובמחויבות היהודית כשתי מערכות ערכיות והכרתיות שונות, אשר יכולות להיות שותפות זו לזו, משלימות זו את זו, ולעתים מתחרות זו בזו. חיבור זה מציג מגוון של גישות וביקורות אודות הגשר המחבר, או החומה המפרידה, החוטים הקושרים, או הסערה המאיימת בכל מפגש שבין שני העולמות. הספר כולו הוא בבחינת הזמנה להתמודד עם סדרה של שאלות המתעוררות במרחב הנפתח בין שני העולמות. ואולי, הוא מבקש להיות קריאה לעצב מחדש את הזהות היהודית במונחים של "הומניות עברית״.

לדף הספר

1

התיאופואטיקה מציבה את הכתיבה הספרותית ואת מעשה האמנות כמודלים של הנכחת האלוהות החיה בחײ האדם. מתוך כך מעמידה התיאופואטיקה את המטאפורה, הסמל, המיתוס והײצוג האמנותי כמנגנוני הנכחה רבי־עוצמה של הקדושה.

קובץ מאמרים זה מאגד את מיטב מאמריהם של חוקרים מובילים בישראל בתחומי האסתטיקה והדתות. מטרתו היא לפרוס בפני הקוראים את מגװן רעיונותיה העמוקים וביטױיה העדינים של מחשבת התיאופואטיקה בעידן המודרני.

לדף הספר