שילוב תובנות מהעולמות של פסיכולוגיה, כלכלה וסוציולוגיה כדי לבחון כיצד אנשים מקבלים החלטות בהקשרים משפטיים
הניתוח ההתנהגותי של המשפט (Behavioral Law & Economics) עוסק בשאלה כיצד אנשים המעורבים במערכות משפטיות—בין אם הם הדיוטות, משפטנים או ארגונים—מקבלים החלטות. באמצעות שילוב תובנות בעיקר מפסיכולוגיה וכלכלה, תחום זה בוחן סטיות מהמודל של "השחקן הרציונלי" העומד בבסיס הניתוח הכלכלי המסורתי. התחום חוקר כיצד הטיות קוגניטיביות, היוריסטיקות, רגשות ונורמות חברתיות משפיעים על התנהגות בהקשרים משפטיים, וזאת בין היתר במטרה לשפר את חקיקה ומדיניות ציבורית.
מחקריי בתחום זה עושים שימוש במגוון מתודולוגיות לניתוח קבלת החלטות משפטיות. למשל:
- נימוקים וציות לחוק: מחקר זה מראה כי מתן נימוקים משכנעים לנורמות משפטיות מגביר את הציות באמצעות טיפוח תחושת של צדק הליכי ולגיטימציה. עם זאת, נימוקים שמנוסחים בצורה לא טובה עלולים להפחית את הציות לחוק.
- ניסויים התנהגותיים על יחסים חוזיים: בעבודתי חקרתי את תפקיד האמפתיה בהקשרים חוזיים. באמצעות שאלונים ניסויים, בדקתי כיצד אמפתיה משפיעה על החלטות למחול על הפרות חוזה, וגיליתי את הפוטנציאל שלה להפחתת עלויות הידיינות, לצד סיכונים כמו ניצול או אי-יעילות.
- ניתוח אמפירי של חלופות לתנאי חוזה: באמצעות סקרים של מדגמים מייצגים של הציבור הכללי ומשפטנים, חקרתי העדפות לתניות חוזיים חלופיים כאשר התניות המקוריות של החוזה סותרות כללים קוגנטים. מחקר זה משלב ניתוח תיאורטי ובחינה אמפירית כדי לחשוף כיצד תניות חלופיות משפיעות על התנהגות צרכנים ועל קבלת החלטות שיפוטיות.
- כלים מבוססי סקרים: באחד ממחקריי, מיפיתי עמדות נורמטיביות כלפי דיני החוזים באמצעות סולם עמדות חוזיות (Contractual Attitude Scale). גישה מחקרית זו עושה שימוש בניתוח גורמים (factor analysis) כדי לחשוף את הקונפליקטים המרכזיים שמעצבים את השקפת העולם של אנשים על דיני החוזים.